Välja säkerhetsnivå.

Från Augusti 2011 är det möjligt att välja säkerhetsnivå på din anslutning. Det gör du under fliken Säkerhetsnivå i SGS Hemma-panelen.

Säkerhetsnivåer.

Funktionen Säkerhetsnivå kan liknas vid en mycket grovkornig brandvägg. Du bör dock alltid ha en bredbandsrouter med egen inbyggd brandvägg för att skydda din anslutning.

Du kan välja mellan OPEN, NORMAL och PROTECTED.

Open.

Inget skydd och inga portar blockerade alls. Om du är en avancerad användare, verkligen vet vad du gör och har en egen brandvägg, kan du välja att köra OPEN. Möjligheten att köra OPEN finns så länge din anslutning inte orsakar problem för andra. Den kan permanent dras in individuellt.

Normal.

Ett visst skydd där de portar som vanligast skapar problem och missbrukas av virus och trojaner är stängda. Detta är default-läge för alla anslutningar och det läge vi rekommenderar att du har.

Protected.

Om din dator är oskyddad eller du misstänker att kanske fått virus så kan du välja PROTECTED. Då finns tillräckligt mycket öppet för att bara surfa vilket räcker för många användare. Då är du skyddad från många virus och din dator kan inte heller användas för att sprida virus och skräppost.
Det kan dock medföra att vissa program inte fungerar därför rekommenderar vi normalt att du kör nivå NORMAL.

De exakta portarna kan du se under SGShemma.

Om din anslutning orsakar problem.

Internet är fantastiskt och kan användas till mycket bra. Tyvärr finns det en baksida med virus, spam och trojaner. Vissa datoroperativsystem är mer utsatta än andra och kräver ständiga uppdateringar och fräscha virusskydd som hela tiden rensar din dator för att den inte skall bli infekterad.

Anslutningen har snort-detektorer som letar efter virus eller skräppost. Om de kommer från din anslutning och därmed dina datorer så växlas din anslutning till karantän. Då är internet avstängt men du kan välja att tillfälligt få internet för att kunna köra OS-uppdateringar och förnya ditt virusprogram för att sedan ta bort viruset från datorn. Först när den är rensad skall du välja att växla tillbaka till en av säkerhetsnivåerna och internet. Om du inte fått bort viruset kommer detektorn väldigt snabbt att flytta anslutningen till karantän igen.

Att ovana användare får virus någon gång eller ett par gånger är tyvärr rätt vanligt. Om det händer bör du inte välja säkerhetsnivå OPEN alls. Om din anslutning och därmed din dator orsakar problem ofta och allvarligt kan möjligheten av välja nivån OPEN dras bort från din anslutning. Det kan också ske om man bryter mot de regler som gäller för anslutningen.

SGS 2020